Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija na lestvici konkurenčnosti letos pridobila osem mest!

Slovenija je na najnovejši lestvici WEF (Global Competitiveness Index), ki jo pripravlja Svetovni gospodarski forum, letos napredovala za kar osem mest in tako dosegla 43. mesto med 137 državami.

 

Med 12 stebri indikatorjev, ki jih spremljajo za sestavo tega indeksa, se je Slovenija dobro odrezala predvsem na področjih, ki se vsebinsko dotikajo dela Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, in sicer v segmentu tehnološke pripravljenosti. Tu zasedamo kar 35. mesto med 137 državami. Tehnološka pripravljenost prikazuje trend rasti, še posebej pa jo poganja podindikator "upraba IKT", ki je v Sloveniji v strmem porastu.

 

Slovenija je prav tako uspešna na področju poslovne sofisticiranosti (business sophistication), kjer zaseda 41. mesto med 137 državami.

 

»Odlični smo tudi v inovacijah, kjer dosegamo 35. mesto, še posebej smo uspešni pri "sposobnosti za inovacije", tu smo na 32. mestu, pri čemer pri vlaganju podjetij v R&D zasedamo 33. mesto ter pri patentih 23. mesto. Vsi ti indikatorji so odraz zdrave in vztrajne rasti slovenskega gospodarstva« je zavidljive rezultate komentiral minister Počivalšek.