Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Zdravko Počivalšek po drugem dnevu 50. MOS

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v današnji izjavi za medije naglasil sporočilo, ki ga z letošnjim nastopom na 50. MOS daje ministrstvo: »Skupaj smo močnejši. Pa naj se povezujemo znotraj ali zunaj naših meja.«

»Slovenija je premajhna, da bi se lahko naslonila zgolj na en trg ali regijo. Iskati mora svoje priložnosti v več regijah,« je dejal minister Zdravko Počivalšek. »Navsezadnje gospodarstvo vedno najde pot, pa naj si bo to na Zahodnem Balkanu, v okviru držav V4 ali zahodnoevropskih držav.« V okviru letošnjega 50. MOS je izpostaviti sodelovanje z Zahodnim Balkanom, ki je naša druga največja trgovinska partnerica med regijami po logiki bližine, kulture in navad.


Danes zjutraj je minister prisostvoval na podpisu memoranduma o sodelovanju med SID banko in in Investicijsko-razvojnim skladom Črne Gore. S podpisom sporazuma bosta instituciji poglobili sodelovanje na področju razvojnega in izvoznega financiranja. SID banka bo črnogorskemu skladu pomagala tudi pri včlanjevanju v mednarodne forume in nudila potrebno podporo na področju korporativnega upravljanja.


Minister se je dopoldne sestal tudi z delegacijo gospodarske ministrice Črne Gore, gospe Dragice Sekulić. »Gre za neke vrste predhodnico mojega obiska Črne Gore, ki bo v začetku novembra. Ta se mi zdi nujen, saj imamo s Črno Goro še veliko neizkoriščenega potenciala za dvig gospodarskega sodelovanja,« je pojasnil. Več gospodarskega sodelovanja lahko pričakujemo ob vstopu Črne Gore v EU, kar je tudi eden izmed razlogov, da Slovenija Črni Gori nudi strokovno podporo pri zapiranju 20. poglavja v okviru pogajanj z vstop EU. Le-to se dotika področja podjetniške in industrijske politike.


V okviru 50. MOS se minister Zdravko Počivalšek v petek sreča tudi z albanskim veleposlanikom Pellumom Quazimijem. »Albanija je sicer zelo specifičen trg zaradi jezika in nepoznavanja kulture. Vstop na to tržišče je za slovenska podjetja izjemno zahteven, a za nekatera nujen,« je danes dejal minister Počivalšek. »Za nekatera naša podjetja je Albanija zanimiv trg predvsem zaradi nizke cene delovne sile in ugodne višine davka na dobičke pravnih oseb, ki znaša 15 %,« je dodal in pojasnil, da MGRT svojo vlogo vidi v tem, da slovenskim podjetjem olajša vstop na ta trg. V okviru novembrskega obiska Črne Gore gre minister z gospodarsko delegacijo tudi v Albanijo.