Skoči na vsebino

NOVICA

Bilateralno srečanje ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška z delegacijo Vojvodine, MOS, 12. 9. 2017

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je dne, 12. 9. 2017, v sklopu letošnjega MOS-a sestal z Igorjem Mirovićem, predsednikom pokrajinske vlade Vojvodine in njegovo delegacijo.

 

Teme pogovorov so zajemale pregled bilateralnega gospodarskega sodelovanja, možnosti okrepitve le-tega v luči letošnjega 50. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju, na katerem se srbska pokrajina predstavlja že dvanajsto leto.

 

Blagovna menjava med državama skupno znaša 1,25 mrd EUR, kar pomeni 4% povečanje glede na leto 2015 in Republiko Srbijo tako uvršča med najpomembnejše gospodarske partnerice Slovenije. Slovenija in Vojvodina sta v letu 2016 ustvarili okoli 300 milijonov dolarjev blagovne menjave, kar je na nivoju večletnega povprečja. Več kot 30 podjetij iz Slovenije posluje v Vojvodini in zaposlujejo okoli 7000 ljudi.

 

Srbske investicije v Sloveniji so se v primerjavi z lanskim letom povečale za 7%. Vrednost investicij tako znaša 87 milijonov EUR, medtem, ko so slovenske investicije v Republiki Srbiji presegle 1 mrd EUR.

 

Ob koncu srečanja je slovenski minister Počivalšek svojemu srbskemu kolegu oziroma pokrajini Vojvodini prenesel povabilo na Mednarodni sejem obrti in podjetnosti v Celju za leto 2018.