Skoči na vsebino

NOVICA

Sporočilo za javnost Zaveza Magne Steyr za izgradnjo industrijskega tira in prenos tovora na železnico

V zadnjih dneh je potekalo intenzivno proučevanje možnih rešitev prenosa tovornega prometa v zvezi z delovanjem načrtovane lakirnice podjetja Magna Steyr na železnico. Poleg nevladne organizacije Umanotera, ki je kot stranski udeleženec v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja opozarjala na velik vpliv cestnega tovornega prometa na kakovost zraka in podnebje, je kot ključno sodelovalo Ministrstvo za infrastrukturo. Rezultat konstruktivnega dialoga med vsemi deležniki je pisna zaveza Magne Steyr, da bo še v prvi fazi zgrajen tudi industrijski tir znotraj obrata. Na tak način bo možen prevoz tovora po železnici, kar bo pripomoglo k zmanjšanju škodljivih emisij iz prometa.

 

Pisna zaveza Magne Steyr je priložena v nadaljevanju in je v angleškem jeziku. Spodaj dodajamo tudi slovenski prevod.


"Spoštovani državni sekretar Leben,

Magna pozdravlja napoved gradnje železniškega tira do obrata v Hočah, ki ga Magna namerava zgraditi. Po naših trenutnih poslovnih načrtih, se bo prevoz opravljal s tovornjaki, vendar se zavedamo, da je prevoz po železnici potencialno okolju prijaznejša oblika prevoza. Magna zagotavlja, da se bo industrijski železniški tir znotraj obrata v Hočah zgradil v prvi fazi z namenom dosega dolgoročnega pozitivnega vpliva na kakovost zraka.

Če bo tir zgrajen do obrata in bo Magna razširila obrat iz lakirnice v popolnoma funkcionalni avtomobilski obrat (faze 2 in 3), nameravamo opravljali transport po železnici in maksimalno optimizirati vse procese. Seveda bo vsaka uporaba železniškega prevoza odvisna od potreb naših kupcev, vrste izdelkov in konkurenčnosti teh izdelkov.

S spoštovanjem, 

David Adam

Projektni vodja nove lokacije Magna Steyr Slovenija"

 

Pismo Magne