Skoči na vsebino

NOVICA

Japonsko-švicarska greenfield naložba k nam prinaša 200 novih delovnih mest

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je po današnji napovedi podjetja Lonstroff AG dejal: »Investicija je plod znanja in dveletnega dela našega ministrstva ter Javne agencije SPIRIT, saj skupaj ustvarjamo bolj prijazno poslovno okolje. Slovensko gospodarstvo se postavlja na noge, uspelo nam je zagnati tudi investicijski cikel, ki zagotavlja nadaljnji gospodarski razvoj države in blagostanje vseh državljanov«. Svojo namero je investitor objavil na večernem sprejemu pri predsedniku Vlade RS dr. Miru Cerarju ob prisotnosti državnega sekretarja Aleša Cantaruttija.

»Uspešno gospodarsko sodelovanje Slovenije z Japonsko, nadgrajujemo z napovedano investicijo podjetja Sumitomo Rubber Industries, ki tokrat vlagaja preko švicarskega podjetja Lonstroff AG. Švicarsko-japonski naveza v Sloveniji ustanavlja hčerinsko podjetje Lonstroff d.o.o., ki bo proizvajalo predvsem izdelke za farmacevtsko industrijo in medicino. Začetna naložba je v vrednosti 32 mio EUR, ta pa bo narasla v treh letih vse do vrednosti 48 mio EUR brez DDV. Delo pa bo v Osrednji Sloveniji dobilo okoli 200 ljudi. Posebej me veseli, da se bo »greenfield« investicija izvedla na sicer degradiranem območju,« je poudaril minister Zdravko Počivalšek.

 

Na prej omenjenem zemljišču - velikost zemljišča bo znašala 32.000 m2 - bodo postavili tovarno veliko 12.000 m2, dodana vrednost na zaposlenega pa bo znašala več kot 100.000 EUR. Začetek proizvodnje se načrtuje v prvi polovici leta 2019. »Letni promet skupine dosega nekaj manj kot 6 milijard EUR na letni ravni, več kot 85% prometa pa ustvarijo s proizvodnjo avtomobilskih gum blagovnih znamk Dunlop in Falken. S to investicijo pa si želijo postati med tremi največjimi proizvajalci elastomerov na svetu.« pa še pristavi minister Zdravko Počivalšek.


Blagovna menjava z Japonsko je v letu 2016 skupno znašala 187 mio EUR. »Kot je znano, smo uspešno posredovali pri projektu Yaskawa v vrednosti 25 mio EUR, ki nam bo prinesel 155 novih delovnih mest. Sam začetek gradnje pa je predviden v letošnjem oktobru,« je spomnil minister.


»Seveda smo tujih investitorjev veseli, vendar poudarjam, da večino proračunskih sredstev še vedno namenjamo slovenskim investitorjem. Vrednosti investicij slovenskih podjetij so morda res nekoliko nižje, vendar za to nič manj pomembne.« je poudaril minister in dodal, da pri dodelitvi podpore ni važen izvor samega podjetja, temveč njegov poslovni model, ki je uspešno razvojno naravnan.