Skoči na vsebino

NOVICA

Srečanje Blockchain Slovenija 2017 v KSEVTu v Vitanju

V petek, 30. junija 2017 je v Kulturno – gospodarskem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju potekalo prvo Srečanje Blockchain Slovenija 2017, v soorganizaciji Partnerstva za zeleno gospodarstvo Slovenije, Kabineta predsednika Vlade RS, Kulturno – gospodarskega središča evropskih vesoljskih tehnologij in v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, veleposlaništvom Velike Britanije in v partnerstvu s podjetji in partnerskimi organizacijami.

V sklopu pozicioniranja slovenskega gospodarstva v »zeleno, kreativno in pametno« si Republika Slovenija prizadeva postati ena izmed vodilnih držav pri uvajanju blockchain tehnologij. Uspešna slovenska podjetja na področju uporabe blockchain tehnologij se že uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu. To pa je dobra osnova, da Slovenija izkoristi razvojni potencial, in postane vodilna »blockchain startup« destinacija na svetu.

Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, je v  izhodišču poudaril pomen srečanja v centru, ki je posvečen Hermanu Potočniku Noordungu, slovenskemu pionirju na področju razvoja vesoljskih tehnologij. »Herman Potočnik Noordung je na začetku 20. stoletja napisal knjigo Problem vožnje po vesolju, približno 30 let preden so se tehnologije razvile do te mere, da je človeštvo tudi poletelo v vesolje. Imel je znanje, vizijo in zmožnosti pogleda v prihodnost in se na tak način umesti v med pet največjih imen na področju vesoljskih poletov na svetu«. Boris Koprivnikar, minister za javno upravo in podpredsednik Vlade RS, pa je poudaril: »Slovenci že večkrat dokazali, da smo sposobni v nišnih rešitvah obvladovati tudi globalne trge.

Herman Potočnik Noordung je bil pionir in tukaj v »njegovem« domu smo tudi zato, da se ne pozabi ta velik pionirski um. In tudi blockchain tehnologije so pionirske tehnologije in tudi danes prisotni na tem mestu smo lahko pionirji teh tehnologij. Biti pionir v preteklosti, ko je bilo znanja manj in je bilo manj koncentrirano, je bilo lažje. Danes, ko je znanje tako kompleksno in problemi tako prepleteni, pionir ne more biti posameznik, lahko pionirske stvari naredimo skupaj«.


Predstavila so se podjetja, ki so v svetovnem vrhu na področju blockchain tehnologij: Tomislav Mučič, direktor podjetjaNetis (www.netis.si), Tim Mitja Žagar, direktor podjetja Iconomi (www.iconomi.net), Jan Isakovič, direktor podjetja Cofound.it (www.cofound.it), Zenel Batagelj, predstavnik podjetij Valicon, Iconomi in Cofound.it, Gregor Novak, vodja projekta SunContract (www.SunContract.org) in Dr. Boris Horvat, direktor podjetja Abelium (https://ace-platform.com).