Skoči na vsebino

NOVICA

Otvoritev prvega konzularnega predstavništva Republike Slovenije v Stuttgartu

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v Stuttgartu skupaj z evropskim komisarjem za proračun in človeške vire Güntherjem H. Oettingerjem odprl prvi konzulat na čelu s častnim konzulom konzularnega predstavništva Republike Slovenije.

Novi slovenski častni konzul dr. Matthias Karl je pristojen za zvezno deželo Baden-Württemberg. Dr. Karl je priznani nemški odvetnik s področja konkurenčnega prava in partner velike mednarodne odvetniške pisarne Gleiss Lutz.

Slovesnosti ob otvoritvi konzularnega predstavništva so se udeležili priznani gospodarstveniki, politiki in kulturniki.

V okviru obiska v Stuttgartu se je minister srečal tudi z ministrico za gospodarstvo, delo ter gradnjo zvezne dežele Baden-Württemberg, dr. Nicole Hoffmeister-Kraut.

Predstavnikom gospodarstva in potencialnim nemškim investitorjem, ki so izrazili željo za investicije v Sloveniji, je minister Počivalšek na poslovnem srečanju predstavil investicijsko in poslovno okolje Slovenije.

Zvezna dežela Baden-Württemberg je glede na obseg blagovne menjave s Slovenijo najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Po podatkih nemškega statističnega urada je leta 2016 blagovna menjava znašala 2,47 mrd EUR, kar predstavlja skoraj 24 % celotne menjave z Nemčijo.  Slovenski izvoz je ob tem bil 1,67 mrd EUR, uvoz pa 799 mio EU, kar pomeni, da ima Slovenija zunanjetrgovinski presežek.  V Baden-Württembergu živi tudi največji delež Slovencev v Nemčiji. Po podatkih iz leta 2015 jih je v zvezni deželi živelo 7959, kar predstavlja 29,24 % vseh v Nemčiji živečih Slovencev. Slovenija z deželo zelo dobro sodeluje tudi na področju kulture in izobraževanja.

Po mnenju veleposlanice Marte Kos Marko je odprtje konzulata rezultat sistematičnega dela s posameznimi zveznimi deželami v Nemčiji. “Zaradi federalne ureditve Nemčije je izjemnega pomena, da Slovenija vzdržuje odnose tudi z deželami. Baden-Wuerttemberg kot ena najbolj inovativnih regij v Evropi ponuja izjemne možnosti za bilateralno sodelovanje pri najnaprednejših tehnologijah. Častni konzul dr. Karl je odvetnik z izjemnimi povezavami na različnih področjih, ne le gospodarskem. Primer koncerna MAHLE, ki je pred leti kupil slovensko podjetje Letriko in v Slovenijo prestavil enega od svojih razvojnih centrov, kažejo, da cenijo našo kakovostno delovno silo in znanje."

Minister Počivalšek je ob otvoritvi novega konzularnega predstavništva poudaril, da je dežela Baden-Württemberg slovenski najpomembnejši trgovinski partner med ‎ vsemi nemškimi zveznimi deželami: "Gre za spodbudno poslovno okolje in želim si, da bi bilo sodelovanja med podjetji še več. K temu bo nedvomno prispevalo tudi novo konzularno predstavništvo."