Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Počivalšek na Kitajskem

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo  Jure Leben se v Pekingu udeležujeta mednarodnega forumu » Belt and Road for International Cooperation«. Minister Počivalšek je ob obisku poudaril, da se Sloveniji ne ponudi vsak dan priložnost, da bi sodelovala pri enem izmed največjih projektov tega stoletja in skupaj z drugimi državami spreminjala arhitekturo sveta.


Namen obiska je okrepiti gospodarsko sodelovanje med državama ter okrepiti vlogo Slovenije v okviru iniciative »Belt and Road« (vzpostavitev pomorske in kopenske svilene poti 21. stoletja). Foruma se udeležuje več kot 1200 udeležencev, prisotni so tako predsedniki vlad, ministri, uradniki, strokovnjaki, podjetniki, predstavniki finančnih institucij in medijskih organizacij iz 110 držav, kot tudi predstavniki iz več kot 60 mednarodnih organizacij.


Ob robu foruma  je potekalo več zasedanj različnih delovnih skupin. Minister se je udeležil zasedanja o trgovinskem povezovanju, kjer so sodelovali tudi ministri iz večine drugih držav članic EU. Po zasedanju je potekalo tudi srečanje s podpredsednikom Državne komisije za razvoj in reforme, ki je ključna kitajska institucija v iniciativi »Belt and Road«.


Že pred začetkom foruma pa se je minister Počivalšek srečal s predsednikom »China National Sports Group« Zhang Lizengom. V okviru srečanja je slovensko podjetje Duol s skupino podpisalo pogodbo o ekskluzivnem zastopanju Duola na kitajskem trgu. Podpisana je bila tudi predpogodba o gradnji začasne infrastrukture za zimske olimpijske igre 2022 v Pekingu. Vrednost naročil v naslednjih petih letih je ocenjena na 25 milijonov evrov, partnerja pa bosta poskušala  v projekt pritegniti tudi druga slovenska podjetja.


V okviru obiska na Kitajskem je minister Počivalšek s predsednikom Turističnega združenja Duanom Qiangom podpisal tudi memorandum o sodelovanju na področju turizma.