Skoči na vsebino

NOVICA

Dan odprtih vrat ob Svetovnem dnevu potrošnikov

Ob Svetovnem dnevu potrošnikov je v sredo, 15. marca 2017, na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal dan odprtih vrat Evropskega potrošniškega centra Slovenija ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na dogodku so poleg svetovalcev EPC Slovenija in ministrstva sodelovali predstavniki Tržnega inšpektorata Republike Slovenije, centra SOLVIT, Hiše EU in Zveze potrošnikov Slovenije, pridružila pa se jim je tudi predstavnica Banke Slovenije.  


Obiskovalci so tako prejeli številne koristne informacije o pravicah potrošnikov doma in v EU, ter o evropskih institucijah in možnostih državljanov v EU. Tisti, ki so se oglasili s konkretno težavo v zvezi z opravljenim nakupom doma ali v tujini, pa so prejeli tudi strokovne nasvete in bili seznanjeni s postopki, ki so na voljo, kadar potrošnik sam pri ponudniku blaga ali storitev ne more uveljaviti svojih pravic. Pomembna tema dogodka so bile tudi zakonodajne spremembe na področju potrošniškega kreditiranja.


Dogodek je popestril igralec Matjaž Javšnik, ki je preveril, kako dobro potrošniki poznajo svoje pravice ter sodelujočim za znanje in pogum podelil praktične nagrade. Te so si obiskovalci lahko prislužili tudi v nagradni igri Hiše EU, kjer so zavrteli kolo sreče in odgovorili na vprašanje, povezano z Evropsko unijo. Poleg tega so si lahko ogledali dvonadstropni starodobnik, ki je sodelujočim služil kot pisarna, ter se fotografirali z velikansko supergo, ki potrošnike opozarja na pravico, da lahko blago, kupljeno prek spleta, v primeru, da jim ne ustreza, vrnejo v roku 14 dni.

 

Oglejte si tudi video poročilo.