Skoči na vsebino

NOVICA

ITB Berlin in srečanje z nemško ministrico za gospodarstvo in energijo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v sredo in četrtek, 8. in 9. marca 2017, udeležil predstavitev Slovenije na najpomembnejši svetovni turistični borzi ITB Berlin. Srečal se je tudi z nemško ministrico za gospodarstvo in energijo Brigitte Zypries.

Slovenija se je med 8. in 12. marcem predstavila na ITB Berlin 2017, vodilni svetovni turistični borzi. Tokratna predstavitev je najobsežnejša do zdaj tako po številu sodelujočih predstavnikov slovenskega turističnega gospodarstva kot po programu in aktivnostih. Poudarek predstavitve, ki je potekala v organizaciji Slovenske turistične organizacije, je na ponudbi zdraviliškega, kulturnega in kongresnega turizma ter na usmerjenosti turizma v trajnostni razvoj. Slovenija je bila v nemškem glavnem mestu še dodatno izpostavljena kot »Convention & Culture Partner ITB Berlin 2017«, torej kot država partnerica te pomembne globalne turistične borze, kar je pomemben uspeh za Slovenijo in njeno turistično gospodarstvo.


Minister Počivalšek je dejal, da je povabilo k partnerstvu na tako pomembni borzi, kot je ITB Berlin, veliko priznanje slovenskemu turističnemu gospodarstvu. »Na ITB Berlin sem skoraj vsakoletni gost in vem, da organizatorji izbirajo med najbolj privlačnimi in aktualnimi turističnimi destinacijami z vsega sveta. Slovenija je to postala zaradi prizadevanj MGRT, STO in slovenskega turističnega gospodarstva,« je poudaril.


Na posebni slovesnosti v okviru letošnjega ITB Berlin je STO prejela ugledno nagrado National Geographic World Legacy Destination Leadership, ki jo podeljuje National Geographic Society. Nagrade National Geographic  World Legacy pomenijo tako za zmagovalce kot finaliste edinstveno promocijo in mednarodno prepoznavnost, oboji dobijo tudi medijsko pozornost v svetovno znanem National Geographic Travelerju in drugih medijih National Geographica.

Srečanje z nemško ministrico za gospodarstvo in energijo Brigitte Zypries
Minister Počivalšek se je v četrtek, 9. marca 2017, v Berlinu srečal tudi z nemško ministrico za gospodarstvo in energijo Brigitte Zypries. Nemčija je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije, zato so takšna srečanja na politični ravni izjemnega pomena. Po podatkih nemškega statističnega urada je blagovna menjava med državama v letu 2016 dosegla nov rekord – znašala je 10,3 milijarde evrov.


V okviru pogovorov sta ministra pozornost med drugim namenila področju turizma. Ministrica je Sloveniji čestitala za nagrado, ki smo jo prejeli na ITB Berlin, z ministrom Počivalškom pa sta se strinjala, da lahko na področju turističnega sodelovanja obe državi dosežeta višje cilje. Pomembni točki, ki sta se ju dotaknila ministra, sta povezovanje med start-up podjetij in klasičnim gospodarstvom in digitalizacija. Za gospodarstvo obeh držav ti dve temi predstavljata izziv, ki pa lahko s pravilnim pristopom prinese pomembne pozitivne rezultate. Nemška ministrica je poudarila, da je Slovenija za nemške investitorje postala atraktivna ciljna država. Oba ministra sta se strinjala, da je sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo tesno in se gradi na medsebojnem zaupanju.

Minister Počivalšek je nemško kolegico povabil na obisk v Slovenijo. Ministrica je povabilo sprejela in bo po desetih letih prva najvišja predstavnica nemškega gospodarskega ministrstva, ki bo obiskala Slovenijo.