Skoči na vsebino

NOVICA

Spletni zmenki: kljub prekinitvi pogodbe potrošniki pogosto opeharjeni

Sporočilo Evropskega potrošniškega centra

Zaradi hitrega tempa in sodobnega načina življenja sklepanje prijateljstev in partnerstev na daljavo ni več tako neobičajno kot nekoč. V tem so našle priložnost tudi številne platforme, ki omogočajo spletne zmenke. Vendar, ker lahko registracija na tovrstni spletni platformi potrošnika drago stane, na Evropskem potrošniškem centru Slovenija menimo, da je Valentinovo pravi čas, da opozorimo na nekatere zanke, v katere so se ujeli potrošniki, ki so naročili storitve na omenjenih platformah.


Marsikateri uporabnik spletnih zmenkov se ob sklenitvi pogodbe s ponudnikom storitev ne zaveda, da je sklenil članstvo, za katerega bo moral plačati.  Uporabniki, ki to sicer vedo, pa ne pričakujejo,  da se bo pogodba avtomatsko podaljševala. Obe situaciji sta pogosti predvsem zato, ker mnogi potrošniki pred sklenitvijo pogodbe ne preberejo splošnih pogojev poslovanja.


Potrošnik, ki se je obrnil na Mrežo Evropskih potrošniških centrov, je sklenil 6 - mesečno članstvo v vrednosti 329 evrov. Vendar je že peti dan po registraciji prekinil pogodbo, v tem času pa je s pomočjo platforme vzpostavil 15 stikov. Ponudnik mu je za uporabo zaračunal kar 247 evrov. Vsako leto se s podobnimi slabimi izkušnjami in neprijetnimi presenečenji soočajo številni potrošniki, ki bi jim večja ozaveščenost lahko prihranila težave.  


Potrošnik, ki sklene pogodbo o uporabi platforme za spletne zmenke, ima praviloma na voljo 14 dni, da premisli o odločitvi, v tem času pa lahko tudi odstopijo od pogodbe. V primeru odstopa od pogodbe mu mora ponudnik povrniti strošek članarine, pri čemer pa lahko uveljavlja pravico do nadomestila: če je potrošnik uporabljal storitev, tako da je pregledoval profile drugih uporabnikov ali je z njimi vzpostavil stik, ponudnik navadno trdi, da je potrošnik uporabljal storitev platforme, in da ima zato pravico zahtevati nadomestilo. Nadomestilo po navadi znaša 50% članarine ali pa tudi več. Ponudniki zahtevo za nadomestilo upravičujejo s tem, da za članarino ni bistveno samó trajanje pogodbe, ampak predvsem število stikov, ki jih je potrošnik vzpostavil v času trajanja članstva.


Drugo vprašanje je povezano s prenehanjem pogodbe. Po slovenski zakonodaji mora biti potrošnik o tem, da bo pogodba podaljšana, seznanjen pred njeno sklenitvijo in imeti na voljo rok, v katerem lahko izrazi željo, da ne bo podaljšal pogodbe. Če je ta rok nerazumno kratek, gre za nepošten pogodbeni pogoj. Če potrošnik pogodbe ne prekine v roku, se ta lahko avtomatično podaljša, saj je bil potrošnik s tem že predhodno seznanjen. V Avstriji, nasprotno, mora ponudnik pred iztekom prekinitvenega obdobja opomniti uporabnika, da bo pogodba podaljšana. Podobno velja za dolgoročne pogodbe tudi v Franciji. Poleg tega se pogodba v Franciji lahko podaljša le za enako obdobje trajanja, kot je bila prvotno sklenjena.


V izogib nepredvidenim stroškom zato Mreža EPC svetuje, da:
-    se pred registracijo pozanimate o trajanju pogodbe in roku, v katerem morate sporočiti, da pogodbe ne želite podaljšati, in si ta datum označite na koledarju,
-    pred sklenitvijo pogodbe natančno preberete splošne pogoje poslovanja: zavedati se morate, da samo z izbrisom profila članstvo navadno ne preneha. Pogoji prekinitve so pogosto določeni v drobnem tisku.
-    če kmalu po registraciji ugotovite, da storitev ni skladna z vašimi pričakovanji, prenehajte z uporabo in nemudoma pisno zaprosite za prekinitev pogodbe ter zase obdržite kopijo dopisa. S tem se lahko izognete ali minimalizirate stroške nadomestila. Prepričajte se vnaprej, koliko bo znašalo nadomestilo v primeru odstopa od pogodbe.


V uvodoma navedenem primeru je Mreža EPC potrošniku lahko pomagala. Po njenem posredovanju je ponudnik vrnil potrošniku celotni znesek.  


Več nasvetov za varno uporabo tovrstnh spletnih platform (v angleškem jeziku) je dostopnih na spletni strani EPC.