Skoči na vsebino

NOVICA

Nova tovarna robotov Yaskawa v Kočevju

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem mudil v Občini Kočevje, kjer se je srečal s predstavniki občine in japonskega podjetja Yaskawa. Ta je nedavno sporočila, da bo novo tovarno robotov gradila prav v Kočevju.


Minister Počivalšek je ob tem dejal, da bo Japonsko vidimo kot pomembnega partnerja na področju neposrednih investicij, konkretno investicijo v vrednosti 25 milijonov evrov pa bomo na Ministrstvu podprli s 5,6 milijoni evrov pomoči iz sredstev za spodbujanje tujih neposrednih investicij.


Minister je poudaril, da je Slovenija vse bolj prepoznavna kot država, v katero je vredno vlagati, in navedel, da so japonska podjetja s svojimi naložbami v slovenska presegla pol milijarde evrov. Sicer pa je bilo vseh tujih neposrednih naložb v slovenska podjetja do konca leta 2015 za 12,6 milijarde evrov, kar je 13,4 odstotka več kot leto pred tem. Samo lani do oktobra pa so te naložbe dosegle 12,26 milijarde evrov.


Yaskawa je sicer prisotna v 29 svetovnih državah, svoje izdelke pa proizvajajo v desetih državah, med drugim tudi v Sloveniji, kjer v Ribnici delujeta Yaskawa Ristro, podjetje za gradnjo strojev in naprav ter Yaskawa Slovenija, podjetje za trženje, projektiranje ter gradnjo industrijskih fleksibilnih sistemov. Yaskawa je najpomembnejše proizvodno podjetje z japonskim kapitalom v Sloveniji. Slovenska vlada je Japonsko v začetku leta 2015 uvrstila med tri najpomembnejše strateške trge za gospodarsko sodelovanje.


VIDEO: Yaskawina nova tovarna v Kočevju