Skoči na vsebino

NOVICA

Magna sprejela odločitev o tuji neposredni investiciji v Sloveniji

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že več mesecev vodi in usmerja prizadevanja za vzpostavitev proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica. Potencialni investitor, ki ga zdaj že lahko imenujemo, to je avtomobilski gigant Magna Steyr, je včeraj napovedal svoj prihod v Slovenijo.

Gre za strateško investicijo na problemskem območju z visoko brezposelnostjo, ki bo ustvarila pomembna nova delovna mesta. Pozitivni učinki se ne pričakujejo samo od novih delovnih mest, temveč bodo prisotni tudi preko ustanavljanja novih podjetij, naročil za podizvajalce, prenosa znanj in tehnologij ter povezovanja z raziskovalnim okoljem.

 

Sprožen bo nastanek novega jedra, ki lahko privabi nove spremljevalne programe v industriji in preko tega pomaga pri odpravi problemov v Podravski regiji in tudi širše, ker se pozitivni učinki strateških investicij z ustrezno vladno politiko in zagotovitvi infrastrukturnih pogojev širijo po celi državi.

 

Minister Počivalšek je v izjavi, ki sta jo podala s predsednikom vlade dejal, da ga odločitev avtomobilskega podjetja sicer veseli, da pa bo potrebno postoriti še marsikaj, preden se bo investicija lahko začela: “Trenutno poteka postopek za spremembo občinskega prostorskega načrta, v nadaljevanju bo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, vseskozi pa potekajo tudi aktivnosti za odkup zemljišč.”

 

Nov proizvodni obrat v Hočah bo sicer del graške tovarne Magna Steyr, ki se je za naložbo v Sloveniji odločila zaradi novih naročil.