Skoči na vsebino

NOVICA

Prva evropska proizvodnja robotov japonske korporacije Yaskawa bo v Sloveniji

Zakaj ravno v Sloveniji nova velika japonska investicija - gradnja prve tovarne robotov?

Na to vprašanje so danes na novinarski konferenci japonske korporacije Yaskawa Electric Corporation in Yaskawa Europe, ki je potekala v Frankfurtu in se je je udeležil tudi državni sekretar na MGRT, Aleš Cantarutti, odgovorili vodilni predstavniki podjetja, ki so sicer predstavili svoje poslovne načrte v Evropi.

Yaskawa bo v Sloveniji odprla novo proizvodno podjetje za izdelavo robotov, ki so jih doslej izdelovali le v proizvodnih centrih na Kitajskem in Japonskem. »Japonska korporacija Yaskawa bo do leta 2022 ustvarila najmanj 200 novih delovnih mest«, sta na današnji tiskovni konferenci v Frankfurtu napovedala Hiroshi Ogasawara (direktor ter predsednik Yaskawa Electric Corporation) in Manfred Stern (predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe ter podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corporation).

 

Prve Yaskawine robote iz evropske linije proizvodnje naj bi dobili leta 2018. Novo proizvodno podjetje v Sloveniji bo zadostilo okoli 80 % evropskih potreb po robotih. Celotna investicija je ocenjena na približno 25 milijonov evrov.

 

Za Slovenijo so se odločili , ker je tu podjetje prisotno že 15 let in dosega dobre rezultate. Poleg tega ima Slovenija odlično geostrateško lego, neposreden dostop do morja, kar skrajša pot do Azije za tri dni v primerjavi s severnimi pristanišči v Evropi. V Sloveniji imamo tudi dobre povezave z univerzami, dobavitelji in drugimi deležniki, so še poudarili.

 

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Aleš Cantarutti, je ob tem izpostavil: "Vzpostavitev centra Yaskawe za Evropo postavlja Slovenijo na zemljevid visoko razvitih držav, država pa bo Yaskawi krila od 20 do 25 odstotkov upravičenih stroškov investicije, kar je 4 do 5 milijonov evrov".


Kot eden največjih globalnih akterjev v sektorju industrijskih robotov, z več kot 350.000 prodanimi vgrajenimi roboti in kot vodilni mednarodni dobavitelj pogonske tehnologije ter sistemov za avtomatizacijo, Yaskawa zasleduje ambiciozno zastavljeno strategijo širitve v Evropo. Korporacija s stoletno tradicijo postavlja nove tehnološke trende, saj v nasprotju z mednarodnimi usmeritvami svetovnih korporacij, ki svoje tehnološko znanje in proizvodnjo selijo iz Evrope v Azijo, Yaskawa ubira prav nasprotno, sebi lastno poslovno pot.