Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Zdravko Počivalšek na srečanju s hrvaškim ministrom za turizem Antonom Klimanom

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na dvodnevnem delovnem obisku v Crveni Luki, Biograd na Moru na Hrvaškem. Sprejel ga je njegov hrvaški kolega, minister za turizem Anton Kliman. V slovenski delegaciji so z ministrom državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, generalna direktorica Direktorata za turizem in internacionalizacijo na MGRT Eva Štravs Podlogar in direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak.

Ministra se sestajata na povabilo Klimana. Gre za njuno prvo ministrsko srečanje, odkar je minister Kliman nastopil položaj.

“Danes sva se posvetila možnostim za sodelovanje, predvsem za okrepljeno promocijo, tudi na tretjih trgih. Govorila sva tudi o marketinških načrtih, investicijah v turizem, možnostih za črpanje EU sredstev za turizem,” je poudaril Počivalšek takoj po prvem pogovoru s hrvaškim kolegom.
Hrvaška in Slovenija sicer na področju turizma dobro sodelujeta. Državi se že od leta 2010 skupaj predstavljata na turistični sejmih po svetu.
“Soustvarjamo namreč skupni turistični proizvod. Pod skupnim sloganom FEEL SLOVENIA – EXPERIENCE CROATIA se predstavljamo na tretjih trgih. Na oddaljenih trgih, na Kitajskem, Japonskem, Južni Koreji. Skupne promocije si želimo tudi v ZDA in Kanadi. Že od leta 2010 se predstavljamo skupaj na turističnih sejmih,” izpostavlja minister Počivalšek. V Crveni Luki se ministra skupaj udeležujeta tudi tamkajšnjega turističnega Festivala Gastro Stol 2016, ki ga v Biogradu na Moru gostijo že 11. leto zapored.
 

Ministra sta se strinjala, da je tako prostora, kot tudi možnosti in priložnosti za sodelovanje med državama še precej.
“Na obeh straneh imamo naravo, kulturne znamenitosti, bogato kulinariko, možnosti za športne aktivnosti. Vse moramo samo še povezati in promovirati,” poudarjata oba ministra.
 

Hrvaški turisti so za Slovenijo izjemno pomembni, saj so lani ustvarili za skoraj 5 odstotkov vseh nočitev tujih gostov v Sloveniji. Slovenijo je lani obiskalo dobrih 136 tisoč hrvaških turistov, kar je za 13,3 odstotkov več kot leto prej. Hrvaški turisti so lani v Sloveniji tako prenočili skoraj 312 tisočkrat. Kar je 12 odstotkov več leto prej.
Hrvaški turisti najraje in največkrat obiščejo slovenska smučišča. Približno tretjino nočitev ustvarijo v gorskih krajih, večinoma na smučanju, tretjino nočitev pa opravijo v naših naravnih zdraviliščih. Okoli 12 odstotkov hrvaških turistov obišče Ljubljano in druga mesta.