Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VIZUMSKI POSTOPKI

Podpisan je Sporazum na področju izdajanja vizumov z namenom turističnega obiska

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstvo za zunanje zadeve sta podpisala Sporazum na področju izdajanja vizumov z namenom turističnega obiska. Verzija v angleškem jeziku je dostopna tukaj.

 

Sporazum celovito ureja sodelovanje med turističnimi agencijami in diplomatskimi predstavništvi in konzulati RS v postopkih izdaje vizumov za kratkoročno bivanje z namenom turističnega obiska in akreditacijo lokalnih in nacionalnih turističnih agencij in podjetij ter njihove odgovornosti.
 
Dokument opredeljuje pravila pri akreditaciji nacionalnih in lokalnih turističnih agencij, določa način sodelovanja med izbranimi agencijami in diplomatskimi predstavništvi in konzulati RS; določa pristojnosti in odgovornosti turističnih agencij in diplomatskih predstavništev in konzulatov.

 

Postopek uvrstitve slovenskih turističnih podjetij na nacionalne sezname za področja posameznih držav vodi Ministrstvo za gospodarstvo. Prijava za uvrstitev na seznam je možna kadarkoli. Po prejemu vloge bo ministrstvo v roku 15 dni prijavitelja obvestilo o uvrstitvi na seznam.

 

Pri prijavi je potrebno izpolniti priloge, ki so sestavni del Sporazuma in jih posredovati na naslov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kotnikova 5, Ljubljana, s pripisom »Vloga za uvrstitev na nacionalni seznam«.

 

Dodatne informacije so na voljo na naslovu: irena.milinkovic(at)gov.si.

 

 

Aktualni nacionalni seznami slovenskih turističnih podjetij za izvajanje poenostavljenih vizumskih postopkov

 

 

Objavljamo aktualne nacionalne sezname slovenskih turističnih podjetij za izvajanje poenostavljenih vizumskih postopkov:

 

- LR Kitajska (ADS sporazum)

 

V letu 2014 je Ministrstvo za zunanje zadve v Ruski federaciji dodatno olajšalo pridobivanje vizumov z uvedbo 19 dodatnih točk po celotnem ozemlju RF, kjer lahko državljani RF preko "outsourcing" partnerja podajo vizumske vloge. Vloge lahko podajo osebno ali preko posrednika, če imajo overjeno pooblastilo prosilca. Tako turisti iz RF niso vezani več na akreditirane posrednike, ampak lahko vizum pridobijo s pomočjo kateregakoli posrednika (fizična ali pravna oseba), ki ima ustrezno pooblastilo. O novosti so bile v juniju 2014 v Moskvi seznanjene vse akreditirane agencije.