Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KATEGORIZACIJA NASTANITVENIH OBRATOV

 

 

Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov - NOV

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je 4. aprila 2018 v Uradnem listu RS (št. 22/2018) objavilo nov  Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov. Pravilnik  je stopil v veljavo 1. oktobra 2018. Ključna novost pravilnika je uvedba standardov Hotelstars za hotele.


Poleg uvedbe standardov Hotelstars za hotele pravilnik uvaja posodobitve standardov za vse ostale vrste nastanitvenih obratov ter ureja razmere na področju ocenjevanja nastanitvenih obratov. Vsi nastanitveni obrati bodo morali kategorijo nastanitvenega obrata uskladiti z določbami tega pravilnika v roku pol leta od uveljavitve tega pravilnika (do 1. aprila 2019), razen nastanitveni obrati, ki jim je kategorijo dodelil ocenjevalec nastanitvenih obratov – le-tem velja kategorija do izteka veljavnosti.

 

Kategorizacija nastanitvenega obrata bo veljavna:

  • za hotele v kategoriji štiri zvezdice Superior, pet zvezdic in pet zvezdic Superior tri leta,
  • za hotele v kategoriji ena do štiri zvezdice pet let,
  • za nastanitvene obrate iz druge do sedme alineje drugega člena tega pravilnika v kategorijah štiri in pet zvezdic oziroma jabolk pet let,
  • za nastanitvene obrate iz druge do sedme alineje 2. člena tega pravilnika v kategorijah ene do treh zvezdic oziroma jabolk do spremembe kategorije.

Da bi vam kategorizacijo vašega nastanitvenega obrata čim bolj olajšali, smo pripravili elektronski sistem kategorizacije, ki vas bo enostavno in po korakih vodil do pridobitve ustrezne kategorije. Dostopen je na spletni strani www.kategorizacija.si.

 

Pravilnik o kategorizaciji in pojasnila posameznih kategorizacijskih listov

 

Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov (Uradni list RS, št. 22/18 in 5/19)

 

Kategorizacijski listi:

 

 

Ocenitev nastanitvenega obrata


Kategorijo nastanitvenega obrata določi gostinec, sobodajalec oziroma kmet, ki izvaja gostinsko dejavnost v nastanitvenem obratu ali oseba po njegovem pooblastilu (ocenjevalec nastanitvenih obratov). Nastanitvenim obratom, ki potrebujete strokovno pomoč usposobljenih strokovnjakov, priporočamo, da se obrnete na osebe, ki so uspešno opravile strokovno usposabljanje za ocenjevanje nastanitvenih obratov, ki je potekalo v organizaciji Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Seznam je dostopen tukaj.

 

 

O Združenju Hotelstars

 

Združenje Hotelstars je nastalo leta 2009 in predstavlja enotne kriterije kategorizacije hotelov v 17-ih evropskih državah, gostom pa posledično ponuja informacijo o zagotovljeni kakovosti in ugledu, ki jo lahko pričakujejo. Slovenija (Turistično-gostinska zbornica Slovenije) je članica Hotreca, pod okriljem katerega deluje Združenje Hotelstars, od leta 2015, aprila lani je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisalo pogodbo z Združenjem Hotelstars in se zavezalo k uvedbi enotnih standardov.

 

 

 

Svetovanje nastanitvenim obratom

 

Nastanitvenim obratom je na voljo brezplačno svetovanje, povezano z izvedbo kategorizacije. Izvaja ga Turistično gostinska zbornica Slovenije.

Kontakt: 01 5898 230, kategorizacija(at)tgzs.si.

 

Na voljo so vam tudi pojasnila za uporabo elektronskega sistema kategorizacije.

 

Primerjava sistemov kategorizacije med nekaterimi državami, vključno z elementi Hotelstars.eu ter opis elektronskega sistema kategorizacije v Sloveniji.

 

Primerjalne analize sistemov kategorizacije, ki vključujejo tudi primerjavo s sistemom Hotelstars:

 

- Primerjalno analizo sistemov kategorizacije med državami v Evropi najdete tukaj (narejena leta 2012). 

- Študijo Kategorizacija nastanitvenih obratov najdete tukaj (narejena leta 2016).

 

 

Table za označevanje kategorije nastanitvenega obrata


Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo nima sklenjene pogodbe z ekskluzivnim izdelovalcem tabel. Tablo, ki označuje tip nastanitvenega obrata in njegovo doseženo kategorijo, lahko izdela katerikoli izvajalec, ki upošteva tehnično specifikacijo izdelave tabel.

 

Za označevanje kategorije nastanitvenih obratov vrste: hotel, motel, penzion, gostišče, apartma, kamp, počitniško stanovanje, počitniška hiša, sobe se uporablja simbol zvezdica (v odgovarjajočem številu) glede na ocenjeno kategorijo. Za označevanje kategorije kmetij  z nastanitvijo (v sobah, apartmajih ali obojem) se uporablja simbol jabolko (v odgovarjajočem številu) glede na ocenjeno/doseženo kategorijo. 

 

Videz označevalnih tabel, materiali in dimenzije so predpisani v Prilogi 3 Pravilnika o kategorizaciji nastanitvenih obratov.

 

 

Nove označevalne table za hotele

 

Hoteli bodo po opravljeni kategorizaciji pridobili novo označevalno tablo, ki bo v skladna s podobo Združenja Hotelstars. Novost pravilnika je, da označevalna tabla ne bo več obvezna za sobodajalce, ki opravljajo gostinsko dejavnost v večstanovanjskih stavbah.
 
Priloga 3 Pravilnika: Simboli za označevanje kategorije in oblike označevalnih tabel za posamezno vrste kategoriziranih nastanitvenih obratov

 

Podrobne tehnične informacije o posameznih označevalnih tablah vsebuje tehnična dokumentacija.

 

 

Označevalno tablo z zvezdicami lahko naročite pri:

 

Elektromehanika Roman Rugelj s.p.
Pokopališka pot 3
4202 Naklo
E-mail: roman.rugelj@siol.net
Tel: 041 681 056

 

Označevalno tablo z jabolki lahko naročite pri:

 

Janez Pogorelec

Lončarska ulica 22

1331 Dolenja vas
Telefon: 01/836 46 67
E-pošta: andreja.pogorelec1(at)gmail.com

 

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na Turistično-gostinsko zbornico Slovenije, ki zagotavlja brezplačno svetovanje s področja kategorizacije. Kontakt: 01 5898 230, kategorizacija(at)tgzs.si.

 

 

Pojasnila namenjena izvajalcem nastanitvene  dejavnosti

Na portalu AJPES je objavljena nova verzija dokumenta Ključna vsebinska pojasnila namenjena izvajalcem nastanitvene dejavnosti. Dokument je na predlog Ministrstva za notranje zadeve dopolnjen v točki 4 – Omejitve glede bivanja gostov v nastanitvenih obratih in prijava v sistem eTurizem AJPES.