Skoči na vsebino

SODELOVANJE Z EVROPSKO VESOLJSKO AGENCIJO - ESA

Nova priložnost za slovensko gospodarstvo in raziskovalce

 

 


Dejavnosti na področju raziskovanja in miroljubne uporabe vesolja so v Republiki Sloveniji razmeroma živahne. Slovenija, kot ena manjših evropskih držav, lahko s svojimi podjetji in raziskovalci prav tako prispeva na področju vesoljskih dejavnosti. Nekaj dokazov za to že imamo. Prepričani smo, da bo sodelovanje z ESA v Sloveniji spodbudilo razvoj na področju znanosti, industrije in tudi kulture.


Julija 2016 je minister Zdravko Počivalšek v imenu Republike Slovenije z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) podpisal Pridružitveni sporazum. Namen tega sporazuma je spodbujanje podjetij ter raziskovalcev z institucij znanja k poglobljenemu in širšemu sodelovanju v programih ESA, kar predstavlja izziv in hkrati veliko priložnost. Na ministrskem zasedanju Evropske vesoljske agencije v Lucernu v Švici 1. decembra 2016 je Svet Evropske vesoljske agencije potrdil status Slovenije kot pridružene članice Agencije.

 

Služba za ESA:

dr. Sabina Koleša, e-pošta: sabina.kolesa(at)gov.si, tel: (01) 400 3520
Tanja Permozer, e-pošta: tanja.permozer(at)gov.si, tel: (01) 400 3547
mag. Rajko Sabo, e-pošta: rajko.sabo(at)gov.si, tel: (01) 400 3328

 

 

Kaj je ESA in kako lahko z njo sodelujem (industrija, MSP)?

 

RAZPISI:

15.2.2016: H2020 - Galileo-2017

13.12.2016: Objava razpisa EEM EE-9 Evropske vesoljske agencije ESA. 

 

NOVICE:

 

23.2.2017
Odkrito novo ozvezdje TRAPPIST 1, s planeti, podobnimi Zemlji! Več...

 

21.2.2017
Slovensko podjetje Sinergise je zmagalo na tekmovanju Evropske vesoljske agencije – 2016 Copernicus Masters.
S svojo revolucionarno rešitvijo so skrajšali čas za prikaz in uporabo satelitskih posnetkov z nekaj ur na le nekaj sekund. Več...

 

20.2.2017
Slovenski raziskovalci z najboljšo idejo za podaljšanje delovanja sonde Mars Express 
Ljubljana, 13. septembra - Ekipa MMMe8 z Odseka za tehnologije znanja Instituta Jožef Stefan (IJS) je zmagala na prvem tekmovanju v rudarjenju podatkov Evropske vesoljske agencije (ESA). Naloga udeležencev je bila napovedovati urno porabo električne energije vesoljske sonde Mars Express. Rezultati bi lahko pomagali podaljšati trajnostno dobo sonde, so povedali v ekipi. Več...
(vir:spletni portal STA)

 

16. 2. 2017
Obisk generalnega direktorja Evropske vesoljske agencije v Sloveniji. Več...

 

13.12.2016 

Podjetja in raziskovalno-razvojne ustanove imajo možnost in so vabljene, da se prijavijo v sistem elektronske pošte z vabili na razpise (angl. "Electronic Mail Inivitation to Tender System" - EMITS). 
Kazalec na spletno stran je tu: http://emits.sso.esa.int/emits/owa/emits.main

Učinek prijave bo dvojen:
- dostop na spletni portal EMITS ter
- prejemanje e-pošte s tekočimi obvestili, kaj se dogaja na EMITS.

 

9.12.2016

Dne 8.12.2016 je Ministrstvo priredilo delavnico o Splošnem podpornem tehnološkem programu Evropske vesoljske agencije. Objavljamo dve predstavitvi predstavnikov ESA: 

ESA Corporate Presentation 

GSTP

 

9.6.2016

Ministrstvo, Evropska vesoljska agencija (ESA) in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) so 8. 6. 2016 priredili srečanje "Opazovanje Zemlje @ ESA - Priložnosti za Slovenijo". Predstavitve so zbrane na angleški spletni strani ZRC SAZU.

 

Informacije iz ESA ( konference, dogodki, …..)