Skoči na vsebino

EUREKA

 

je mednarodna tehnološka iniciativa, inicirana na pobudo predsednika Mitteranda in Kohla v letu 1985 z namenom narediti gospodarstva EU konkurenčnejše, predvsem pa konkurenčno gospodarstvu ZDA in Japonske ter vzhajajočim industrijskim državam iz JV Aziji, s pospešitvijo sodelovanja med podjetji in raziskovalnimi institucijami.
Vlade držav pristopnic so se obvezale mednarodne iniciative EUREKE podpreti s tem, da podprejo partnerje iz svoje države in delno sofinancirajo delo sekretariata v Bruslju. V programu EUREKA sedaj sodeluje že 39 držav članic, vključno z Evropsko komisijo.
Že od vsega začetka deluje EUREKA v smislu skupnega evropskega raziskovalnega prostora (ERA) in je za razliko od Evropskih okvirnih programov za raziskave in razvoj usmerjena predvsem v tržno realizacijo znanj skozi konkretne inovacijske projekte, ki zagotavljajo konkurenčne tehnologije in izdelke –> njihovo uporabo, sodelovanje, prenos znanja.

 

Uradna spletna stran programa

 

Slovenska nacionalna koordinatorka pobude EUREKA:

Urška Zupin, eureka-eurostars.mgrt(at)gov.si, 01/400 3336

 

Javni razpis EUREKA 2019 - obvestilo potencialnim prijaviteljem:

 

Ministrstvo vse potencalne prijavitelje na javni razpis EUREKA obvešča, da bo javni razpis predvidoma objavljen v maju 2019.

 

Potrjevanje projektov, ki bodo v okviru razpisa v letu 2019 prejeli sofinanciranje, je predvideno v mesecu januarju 2020, kar naj prijavitelji upoštevaju pri določanju začetka izvajanja projekta.

 

Podatki o financiranju EUREKA projektov v drugih državah so dostopni TU.

 

Ministrstvo potencialne prijavitelje obvešča tudi, da pri javnem razpisu niso načrtovane bistvene vsebinske spremembe.

 

Javni razpis iz leta 2018 je dostopen TU.

  

 

Potrjevanje projektov v okviru programa EUREKA

 

INNOWWIDE - NOVO

     

 

ISKANJE PARTNERJEV

DOGODKI

ZANIMIVOSTI