Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RAZPISI

Ta stran vsebuje povezave na mednarodne razpise, na katere se lahko prijavijo slovenska podjetja in inštitucije s področja vesoljske in sorodnih tehnologij. Seznam ni izčrpen in MGRT ne odgovarja za vsebino v povezavah.

 

ESA

 

ESA neposredno izvaja javna naročila za sodelovanje v svojih programih. Slovenska podjetja in organizacije lahko sodelujejo v javnih naročilih v naslednjih opcijskih programih :

  • Earth Observation 5 (priprava novih misij na področju opazovanja zemlje, upravljanje raziskovalnih misij, znanost za družbo – razvoj različnih platform in orodij, ki uporabljajo rezultate pridobljene v okviru misij za opazovanje zemlje)
  • GSTP Development (program splošne tehnologije, vezan na obstoječe in nove misije ESA-e)
  • Prodex (znanstveni program, ki mora biti usklajen z obstoječimi ali bodočimi misijami ESA-e)

Za sodelovanje pri javnih razpisih je potrebna prijava v sistem elektronske pošte z vabili na razpise EMITS .

 

Obzorje 2020 - vesolje

 

V okviru EU programa Obzorje 2020 je del sredstev namenjen tudi za področje vesolja. Področja sofinanciranja so vezana na program Copernicus (opazovanje zemlje in uporaba podatkov) ter Galileo (telekomunikacije, navigacija, tudi ozaveščanje in uporaba). Informacije o razpisih so dostopne na t.i. »Participant Portal«, kjer je potrebna registracija. 

V predstavitvah  je predstavljeno, kako naj bi bili posredovani predlogi projektov pripravljeni.

 

Nacionalna kontaktna točka za Obzorje 2020 - Vesolje je g. Ivan Skubic in MIZŠ (ivan.skubic(at)gov.si).

 

 

EUMETSAT IN ECMWF

 

Ker je Slovenija članica organizacije EUMETSAT, lahko slovenska podjetja sodelujejo tudi na razpisih te organizacije. EUMETSAT je evropska medvladna organizacija za uporabo meteoroloških satelitov, njen glavni cilj je vzpostavitev, vzdrževanje in izkoriščanje evropskih sistemov za operativne meteorološke satelite ob upoštevanju priporočil Svetovne meteorološke organizacije. 

Razpisi, ki jih izvaja EUMETSAT so objavljeni na spletni strani EUMITS, za dostop do vseh informacij je smiselna registracija.

Dodatni razpisi za informacijske sisteme s področja podnebnih sprememb in spremljanja atmosfere s pomočjo satelitskih podatkov pa so na voljo na strani ECMWF .

 

CERN

 

Leta 2017 je Slovenija postala pridružena članica organizacije CERN. Pridruženo članstvo v tej organizaciji Republiki Sloveniji prinaša številne koristi, med drugim razširitev in poglobitev sodelovanja slovenskih raziskovalcev v projektih CERN, oblikovanje vrhunske mreže slovenskega znanja na področju fizike delcev, možnost sodelovanja v izobraževalnih programih ter možnost pospešenega razvoja in dostopa do novih svetovnih trgov slovenskim partnerjem, predvsem visokotehnološkim podjetjem. Podjetja pa lahko sedaj tudi konkurirajo na razpisih v CERN. Preberite več…

 

GSA

 

GSA je Evropska agencija za globalni navigacijski satelitski sistem (Galileo). Galileo je evropska konstelacija satelitov, ki zagotavljajo natančno določitev lokacije. Gre za drugi večji EU projekt na področju vesolja. Večji del razpisov je sicer vezan na EU projekt Obzorje 2020, vendar pa tudi sama agencija izvaja določne javne razpise.  Preberite več…

 

 

 

SATCEN

 

SATCEN je EU satelitski center katerega namen je nuditi produkte in storitve iz relevantnih satelitskih podatkov ter drugih komplementarnih podatkov, za podporo odločanju EU na področju skupne zunanje in varnostne politike, tudi za misije in operacije kriznega upravljanja.

Pri svojem delu izvaja tudi javna naročila predvsem iz področja uporabe podatkov, kartografije itd. Preberi več…