Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RAZPISANE NAGRADE EVROPSKEGA SVETA ZA INOVACIJE IN TEHNOLOGIJO

Evropski Svet za inovacije in tehnologijo (EIT) pri Izvršni agenciji za MSP Evropske komisije je razpisal več  nagrad v okviru programa »Obzorje«:  med 6 nagradami je tudi »Poceni izstrelitev v vesolje«.

 

 

Poceni izstrelitev v vesolje

Izziv za reševanje

 

Izziv je naslednji: razvoj evropske tehnološko neodvisne rešitve za izstrelitve lahkih satelitov v »nizko zemeljsko orbito« (»low Earth orbit« – LEO).

 

Rešitve naj bodo inovativne, izvedljive, privoščljive v stopnjah razvoja in izkoriščanja ter tržno žive.

Od prijaviteljev se pričakuje, da bodo zavzeli celovit pristop in izdelali izide, ki presegajo, a dopolnjujejo obstoječe rešitve.

 

Rešitve naj poudarjajo evropski dostop do vesolja in pridruženo tehnološko neodvisnost in s tem ponujajo evropskim podjetjem, MSP, univerzam in raziskovalnim ustanovam strateške in konkurenčne prednosti.

Mali sateliti so primerni za večino vrst institucionalne in tržne rabe: brezžična komunikacijska omrežja, medmrežne storitve, širšo povezljivost, znanstveno opazovanje, zbiranje podatkov, slikanje Zemlje in zemljepisno lego.

 

Nakazana časovnica:

1. četrtletje2018 – odprtje natečaja

4. četrtletje 2020 – rok za oddajo prijav

4. četrtletje 2021 – podelitev nagrade

 

Več lahko preberete (v angleščini) tukaj…

 

Razpisane nagrade: