Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ODKRITO NOVO OZVEZDJE TRAPPIST 1 S PLANETI, PODOBNIMI ZEMLJI

Raziskovalci EU odkrili 7 planetov velikosti Zemlje, krožečih okrog zvezde pritlikavke

 

 
(vir: ESO/ N. Bartmann/ spaceengine.org)

23.2.2017
Evropski raziskovalci so z uporabo teleskopov po svetu odkrili skupino sedmih planetov, oddaljenih 40 svetlobnih let, ki krožijo okoli skrajno mrzle zvezde velikosti Jupitra, kar povečuje možnost odkritja znakov življenja na oddaljenih svetovih.
 
Zvezdni sistem, ki ga je skupina s sedežem v Belgiji poimenovala TRAPPIST-1, ima največ Zemlji podobnih planetov okrog ene zvezde, kar so jih kadarkoli odkrili.

 

Astronom dr. Michaël Gillon z Univerze v Liègu v Belgiji, vodja projekta SPECULOOS, financiranega iz EU, o tem odkritju pravi: "Gre za osupljiv planetarni sistem, ne le zato, ker smo našli toliko planetov, temveč tudi zato, ker so po velikosti vsi primerljivi z Zemljo.

 

Odkritje - objavljeno tudi v reviji "Nature" - razkriva, da trije od teh planetov, to so TRAPPIST 1 e,  f in g, krožijo v tako imenovanem "naseljivem" območju (primernem za bivanje), kjer je temperatura takšna, da se voda nahaja v tekočem stanju, kar imajo mnogi za temeljni pogoj za življenje.

 

Dr. Julien de Wit z Massachussettskega inštituta za tehnologijo v ZDA (MIT), ki je tudi sodeloval pri projektu, razlaga, da bi te tri planete lahko prekrivali oceani, podobno kot na Zemlji.

 

Dr. Emmanuël Jehin z Univerze v Liègu meni, da bodo na teh svetovih lahko kmalu iskali vodo ali celo znake življenja.

(vir: HORIZON, revija EU za raziskave in inovacije)