Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RADIJSKA OPREMA

Radijska oprema je električni ali elektronski proizvod, ki oddaja oziroma sprejema radijske valove za namene radijske komunikacije oziroma radijske determinacije. Radijska oprema je tudi električni ali elektronski proizvod, ki z dodatno opremo, kot je na primer antena, lahko oddaja oziroma sprejema radijske valove za namene radijske komunikacije oziroma radijske determinacije.

 

Radijska oprema mora biti označena s CE oznako, v skladu z Direktivo 2014/53/EU o radijski opremi (»RED direktiva«) oziroma v skladu s Pravilnikom o radijski opremi (Uradni list RS, št. 3/2016), ki v slovenski pravni red prenaša določila RED direktive v celoti in brez nacionalnih posebnosti.

 

Telekomunikacijska in terminalska oprema, ki je bila do 12. junija 2016 vključena v Direktivo 1995/5/ES o radijski, telekomunikacijski in terminalski opremi ("direktiva RTTE") sedaj ne sodi več v obseg direktive RED. Taka oprema sedaj sodi v obseg direktive o elektromagnetni združljivosti ("EMC direktiva") in direktive o nizkonapetostnih proizvodih ("LVD direktiva").

RED direktiva določa tudi nekatere izjeme, za katero radijsko opremo zahteve iz direktive ne veljajo. Te izjeme so določene v prilogi 1 RED direktive oziroma Pravilnika o radijski opremi.

 

Radijska oprema mora poleg zahtev iz Direktive RED izpolnjevati tudi zahteve iz EMC direktive in LVD direktive, proizvajalec pa mora v postopku skladnosti izvesti ustrezno oceno tveganja ("risk assessment").