Skoči na vsebino

NOVICA

Znani so nagrajenci Turnirja socialnih inovacij 2015

Ljubljana, 30. novembra 2015 – V prostorih ABC Acceleratorja v BTC Ljubljana je v petek potekal Turnir socialnih inovacij, na katerem je sodelovalo 43 udeležencev, ki so predstavili svoje inovativne ideje in inovacije v obliki produktov ali storitev, kot odgovor na izzive sodobnega časa. Največ inovativnih rešitev je bilo predstavljenih s področja ustvarjanja novih delovnih mest, sledile pa so jim rešitve s področja prehranske oskrbe.

Uvodoma je udeležence pozdravila gospa Luisa Ferreira, predstavnica Evropske investicijske banke, ki bo oktobra 2016 organizirala tudi  tradicionalni evropski Turnir socialnih inovacij. To pot bo ta potekal ravno v Sloveniji. Zbrane so nagovorili tudi direktor ABC Acceleratorja Dejan Roljič, državni sekretar v kabinetu predsednika Vlade RS, pristojen za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo ter dialog s civilno družbo, Tadej Slapnik ter vodja sektorja za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo mag. Nena Dokuzov.

 

»Pri večini predstavljenih rešitev so udeleženci iskali načine za povečevanje socialne aktivacije mladih, starejših, brezposelnih oseb, kot tudi prebivalcev iz oddaljenih območij Slovenije,« je povedala mag. Nena Dokuzov, ki je s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo koordinirala dogodek. Veliko pozornosti, predvsem na področju prehranske oskrbe, so inovatorji namenili energetski učinkovitosti ter alternativnim načinom pridelave hrane je še dodala Dokuzova.

 

Strokovni ocenjevalci so nagradili 15 idej, za zmagovalno pa razglasili aplikacijo za pametne telefone DB Communicator, ki slepim omogoča branje in ohranjanje socialnih vezi preko telefona. Gre za inovacijo Željka Khermayerja, ki z namestitvijo posebne naprave na zaslon pametnega telefona, slepemu človeku omogoči prepoznavo zapisanih besed in črk, saj so te v Braillovi pisavi. Drugo mesto je zasedla zgodba o hrani Zavoda Global, to je Skuhna, ki združuje ljudi različnih narodnosti, prepleta različne kulture in ponuja medkulturni catering ter vključuje migrante v svojo zgodbo o pripravi hrane. Tretjo nagrado pa je prejela Neža Bricelj z idejo o modernem turističnem parku z butičnimi hišami na drevesih, zgrajenimi iz ekoloških materialov, katere bi postavila vzdolž Ljubljanice med centrom mesta in Ljubljanskim Barjem. Park bi na trajnostni način povezoval ruralno in mestno okolje z vsemi naravnimi danostmi Slovenije. 

 

Inovativne ideje in inovacije vseh treh zmagovalcev, kot tudi ostalih nagrajencev, bomo v naslednjem mesecu predstavili v prostorih in na spletnih straneh ministrstva, do konca februarja 2016 pa imajo vsi nagrajenci Turnirja socialnih inovacij 2015 na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo možnost brezplačne izvedbe novinarske konference v novinarskem središču.