Skoči na vsebino

NOVICA

22. 3. 2017

Obisk ministra Počivalška na Dunaju

Srečanje z dr. Aloisom Stögerjem, avstrijskim zveznim ministrom za delo, socialo in varstvo potrošnikov.

Srečanje z mag. Georgom Kapschom, predsednikom Združenja industrije Avstrije.

Srečanje z dr. Reinholdom Mitterlehnerjem, podkanclerjem in zveznim ministrom za znanost, raziskave in gospodarstvo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v okviru današnjega obiska na Dunaju srečal z mag. Georgom Kapschom, predsednikom Združenja industrije Avstrije, z dr. Aloisom Stögerjem, avstrijskim zveznim ministrom za delo, socialo in varstvo potrošnikov ter z dr. Reinholdom Mitterlehnerjem, podkanclerjem in zveznim ministrom za znanost, raziskave in gospodarstvo.

Poleg gospodarskega sodelovanja med državama, je pogovor z vsemi sogovorniki tekel tudi o problematiki čezmejnega opravljanja storitev slovenskih podjetij v Avstriji. Minister Počivalšek je pojasnil, da se vse več slovenskih podjetij in prevoznikov v Avstriji sooča s številnimi ovirami, ki so se z uveljavitvijo Zakona o preprečevanju plačilnega in socialnega dumpinga še povečale. »Naša ocena je, da takšna praksa predstavlja nesorazmerno administrativno breme in vodi k posredni diskriminaciji tujih delavcev ter načrtnemu oviranju čezmejnega opravljanja storitev,« je poudaril minister.


Minister Počivalšek je po srečanjih izrazil prepričanje, da bodo v Avstriji naredili določen napredek, predvsem na dokumentacijskem področju, kjer so obljubili nekaj korakov naprej v smeri digitalizacije. »Želimo, da se vsa podjetja obravnavajo enakopravno, da se skozi ta zakon ne izvaja neka indirektna zaščita avstrijskega trga. Mi nimamo ničesar proti zakonu, želimo pa, da se vsa naša in njihova podjetja obravnavajo enakopravno in verjamem, da se je to tudi zdaj dogajalo,« je še dejal minister.